fbpx

Zelf appelsap maken

Nu we hier in de Betuwe wonen, worden we omringd door fruitbomen in de omgeving. We kunnen de hele zomer snoepen van versgeplukte kersen, aardbeien, appels en peren. Heerlijk! Wij zijn zelf appelsap gaan maken, hier vertel ik je hoe.

Eind september is het een drukte van jewelste in de boomgaarden want dan moet al het fruit er op hetzelfde moment af. Kleine tractortjes rijden dan af en aan met grote kisten vol fruit.

Wij hebben ook zelf een aantal appelbomen en perenbomen in de tuin staan en daar komt zoveel fruit vanaf, daar is niet tegen aan te eten. Daarnaast moet je er ook snel bij zijn, want als de appels vallen, dan worden ze beurs en worden ze door diertjes opgegeten. Hard werken dus om al dat fruit in de kisten te krijgen, maar wat ga je er dan mee doen? Dat kunnen een héleboel appeltaarten en een vriezer vol appelmoes worden, maar wij maken er appelsap van! Zelf appelsap maken is super leuk, want je kunt het hele jaar 100% biologisch sap drinken uit eigen tuin!

Wij persen het sap niet zelf, ik geloof dat je met een sapcentrifuge best iets kunt doen, maar dat zet ook geen zoden aan de dijk. Dus wij laten onze appels en peren (tip: want dat maakt het sap zachter en zoeter) persen bij fruitpersmobiel in Rumpt of bij mobipers in Zoelen. Daar brengen we het fruit heen, daar gaat het in grote bakken. Het kan al vanaf 75 – 100 kg fruit, dat klinkt veel maar dat zijn ongeveer 4 van die houten fruit kisten. Dus dat gaat al snel. Zij spoelen het fruit, persen het en verwarmen het (pasteuriseren), zodat het langer houdbaar is.

 

Appels kun je zeker met peren vergelijken!

5 Tips om zelf appelsap te maken

 

 1. Wacht niet te lang met plukken.

  Als je de appels te lang laat hangen, is de kans groot dat ze zelf al uit de boom vallen. Dat “valfruit” heeft dan kans om snel te gaan rotten. Niet meer zo lekker. Daarnaast is fruit dat al te zacht en melig is, niet meer geschikt om zelf appelsap van te maken.

 2. Begin niet te vroeg met plukken 😉

  ja het klinkt tegenstrijdig met tip 1, maar je wilt ook niet te vroeg beginnen met plukken want dan zijn de appels en peren nog zuur. Het is dus zaak het ideale moment te bepalen. Fruittelers doen dat natuurlijk heel exact. Bij ons is het vaak een kwestie van gevoel en tijd, want tussen de normale gezinsbezigheden door, is er niet altijd tijd om de appels te plukken.

 3. Het hoeft niet perfect

  Valfruit , fruit met beurse plekjes en fruit dat is aangevreten door insecten mag nog gewoon naar de persmachine. Het wordt altijd eerst meerdere keren gespoeld en tast het sap dus niet aan.

 4. Appels met peren

  Het is heel lekker om appels met peren te combineren in het sap. Daardoor wordt het sap zachter en zoeter van smaak.

 5. Doe het samen

  75-100 kg is wat veel voor een enkele appelboom, dus je hebt een aantal bomen nodig. Als je die nou niet zelf in je tuin hebt staan, kun je natuurlijk ook samen doen met de buren. Zo maak je je eigen buurt appelsap!

 6. Walnoten

Het is ook leuk om je walnoten te laten persen. Daar krijg je lekkere walnootolie van. Dat is mogelijk bij Mobipers in Zoelen. Vanaf 10 kg ongepelde noten, kun je het inleveren. En als je geen zin hebt om zelf te pellen dan krijg je lekkere olie van eerder gepelde noten. 

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en
ontvang meteen mijn gratis minigids.
In 10 stappen naar een stressvrije verhuizing

Blog