fbpx

Wat kost het kopen van een huis?

Wat kost het kopen van een huis?

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis, maar wat kost het kopen van een huis eigenlijk? 

 1. Koopsom & waarborgsom

Veruit het grootste bedrag is natuurlijk de koopsom. De koopsom wordt verrekend via de notaris. Zodra de ontbindende voorwaarde van financiering verlopen is (meestal 6 weken), dien je al 10% van de koopsom beschikbaar te stellen aan de notaris. Dit kan via een waarborgsom of een bankgarantie zijn.

2. Overdrachtsbelasting

Over de koopsom wordt 2% overdrachtsbelasting geheven. Dit wordt door de notaris verrekend op de datum van eigendomsoverdracht.

3. Notariskosten

De kosten van de notaris zijn voor rekening van de koper. De koper mag ook (doorgaans) bepalen welke notaris de eigendomsoverdracht zal behandelen. De kosten van de notaris hangen af van de diverse akten die zij op moeten stellen. Voor een standaard hypotheek akte en eigendomsakte liggen de kosten tussen ca. € 1200 – € 2000,-.

4. Taxatie

Voor het aanvragen van een hypotheek, heeft de bank een taxatie rapport van een onafhankelijke taxateur nodig. De kosten van een gevalideerd taxatie rapport liggen ongeveer tussen € 450-650,-.

5. Hypotheekadvies

De kosten van het hypotheekadvies, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, waaronder je eigen persoonlijke situatie (ben je ondernemer, gescheiden, starter). Bij een onafhankelijke adviseur liggen de kosten meestal tussen € 2500 – 4000,-

6. Aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar variëren en zijn afhankelijk van het soort dienstverlening. De dienstverlening van makelaars kan ook erg verschillen, dus er is geen eenduidige prijs te geven. Belangrijk is, dat je een goed gevoel hebt bij je gecertificeerde makelaar en dat je hem/haar vertrouwt. De courtage bij aankoop is vaak een percentage van de koopsom (+/- 1%) of een vast bedrag eventueel met een % over het onderhandelingsresultaat. De kosten die ik reken als aankoopmakelaar vind je hier.

7. Bouwkundige keuring

Het kan verstandig zijn om voor dat je koopakte tekent, een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ik raad het mijn klanten meestal aan om dat wel te doen. Het geeft veel inzicht in de staat van onderhoud en kan vaak ook helderheid geven bij vochtproblemen of verbouwingsvraagstukken. Ik maak graag gebruik van Perfektkeur. De kosten van een bouwkundige keuring bedragen dan ca. € 350,-

8. Overige kosten huis kopen

Er zijn nog andere kosten mogelijk als je een huis gaat kopen, zoals verbouwingskosten, vergunningskosten, verhuiskosten, etc.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de verschillende kosten, of wil je tips voor een goede notaris, hypotheekadviseur of aankoopmakelaar. Dan help ik je graag. Je kunt ook andere makelaars en algemene informatie over makelaars vinden via de makelaars linkpagina

Ik heb een groot landelijk netwerk en kan je altijd doorverwijzen naar een geschikte persoon. Het kopen van een huis is een spannend proces, maar je hoeft het niet alleen te doen!

 

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en
ontvang meteen mijn gratis minigids.
In 10 stappen naar een stressvrije verhuizing

Blog