fbpx

Nieuw huis kopen, waar je begin je?

10 stappen voor het kopen van jouw droomhuis. Want als je een nieuw huis wilt kopen, waar begin je dan?

 

 1 WENSEN & DOELEN:

Wat zijn je wensen en doelen, hoe wil je dat jouw leven er straks in je nieuwe huis uit ziet. Hoe voel je je, wat ruik je, wat doe je. Waar spelen de kinderen, wat is voor hen belangrijk? Sta er maar eens bij stil dat een huis en je woonlocatie heel erg over emotie en gevoel gaat. Door op te schrijven wat je dromen en doelen voor jou en je gezin zijn, krijg je veel helderer in beeld waar je huis en je woonomgeving aan moeten voldoen.

2. LOCATIE:

Begin bij de omgeving waar je wilt gaan wonen. Vaak weet je nog niet precies waar je wilt wonen, maar heb je vooral een groter huis voor ogen. Funda is dan de zoekmachine waaraan je overgeleverd bent. Toch is de locatie van je huis super belangrijk. Je woonomgeving zorgt er namelijk voor of je je op je gemak voelt en of je tot je recht komt in je dagelijkse leven. Dus wil je winkels dichtbij, is de goede school op fietsafstand of droom je van vrij uitzicht en geen buren?

3. OP PAD:

Ga je nieuwe omgeving VERKENNEN. Trek er een paar uur voor uit om even rond te rijden in de omgeving waar je wilt gaan wonen. Wat zijn de leuke buurten, waar voel je je goed, waar spreekt de omgeving je aan. Vaak weet je al direct als je een straat in rijdt of het een plek is waar je blij van wordt. Als dat niet het geval is, dan kan het huis nog zo leuk zijn, maar voel je je bij thuiskomt helemaal niet fijn. Dat heeft impact op je gevoel, je wilt niet met samengeknepen billen je woonomgeving inrijden.

4. FINANCIËN:

Zorg er voor dat je precies weet wat je kunt en wilt betalen voor je nieuwe huis. Het is belangrijk dat al vroeg in het zoekproces te weten, zodat je je budget duidelijk in beeld hebt. Vraag ook naar de mogelijkheden van een verbouwing. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan jouw financiële mogelijkheden in een vrijblijvend kennismakingsgesprek al bepalen.Houdt ook rekening met de kosten koper, dit zijn extra kosten die voor rekening van jou als koper komen. Hieronder valt 2% overdrachtsbelasting (gerekend over de koopsom), notariskosten, hypotheekkosten, (evt.) bouwkundige keuring, taxatie kosten.

5. AANBOD:

Huizen die te koop staan, staan meestal op Funda, die ken je wel. Dus maak een account aan en stel in dat je alle nieuwe woningen in jouw gewenste omgeving doorgestuurd krijgt. Daarnaast worden de meeste nieuwe huizen, steeds vaker, al vóórdat ze op Funda staan, aangeboden op social media. Dat kan door de makelaar zijn of door de verkopers zelf. Zorg dus dat je de lokale makelaars volgt of maak een afspraak met een aankoopmakelaar. Wees actief en check het aanbod dagelijks.

Eerst de locatie, daarna het huis

Volgende 5 stappen:

 

6. AANKOOPMAKELAAR:

Het is zeer aan te raden om een lokale expert in te schakelen als aankoopmakelaar. Hij/zij kent de regio en weet wat er speelt. Zij kennen de huizen en de markt goed en kunnen je adviseren over locatie, omgeving, prijzen, bouwkundige staat en juridische zaken. Het kan heel prettig zijn om een professional aan je zijde te hebben die jouw belangen behartigt in het koop proces. Het zijn grote beslissingen.

7. BEZICHTIGEN:

Woningen kunnen snel verkocht worden, dus maak zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Helaas zijn de verkopende makelaars meestal niet zo flexibel in tijden, dus maak je agenda flexibel en zorg dat je kan komen op het moment dat er een open huis is.

8. VOORBEREIDING:

Handig is het om je van te voren al goed voor te bereiden op de bezichtiging. Rij al een keer langs, de ligging kan soms erg tegen vallen waardoor je geen interesse meer hebt. Maar lees ook de vragenlijst en brochure al vast goed door. Noteer je vragen.

9. BEZICHTIGEN:

Je emotie en gevoel is belangrijk. Als je een huis binnenstapt weet je meestal al gelijk of het een optie is of niet. Geef dat gevoel ook de ruimte, ga even op de bank zitten. Naast de emotie wil je ook goed geïnformeerd worden: de verkopende makelaar gaat jou alles vertellen over het huis. Zij hebben de plicht ook de minder leuke dingen te vertellen, maar het is altijd goed ook zelf vragen te stellen. Dus waarom gaan de eigenaren verhuizen? Hoe is de omgeving? Is er overlast/gebreken bekend? Hoe is het contact met de buren? Wat is de gewenste opleverdatum? Je eigen aankoopmakelaar zal deze vragen uiteraard voor jou stellen en let op zaken waar jij vaak niet naar kijkt.

10. BIEDEN

Als je het huis graag wilt kopen, doe je een bieding.  Dat kan een openingsvoorstel zijn met als doel in onderhandeling te gaan. In de huidige markt komt het vaak voor dat er meerdere geïnteresseerden zijn voor een woning. Dan kan het zo zijn dat er verkocht wordt middels een “inschrijvingsprocedure”. Je krijgt één kans om een definitief voorstel te doen. Dat is altijd lastig omdat je niet weet wat de anderen zullen bieden. Daarnaast wil je niet te veel betalen, maar wil je het huis wel graag hebben. Een aankoopmakelaar kan je daarbij helpen. Belangrijk is om je aanvullende (ontbindende) voorwaarden en gewenste opleverdatum mee te nemen bij je bieding.

HULP:

Het kopen van een nieuw huis is een grote stap, een ingrijpende verandering die super spannend is. Het bovenstaande stappenplan helpt je daarbij, maar vaak is het fijn om het proces samen met een expert aan te gaan. Ik help je graag bij zowel het in kaart brengen van je wensen en doelen, het maken van een omgevingsplan en bij de aankoop zelf. Hier kun je mijn diensten vinden. Je hoeft het niet alleen te doen!

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en
ontvang meteen mijn gratis minigids.
In 10 stappen naar een stressvrije verhuizing

Blog