fbpx

Als je wilt verhuizen of je wilt even lekker op ontdekkingstocht in eigen land, dan is het soms fijn om niet de grote steden te bezoeken, maar de kleine leuke stadjes aan te doen. Vaak is er wel de tumult die je fijn vindt en hebben ze er wel lekkere koffie maar niet de drukte van de stad. 

Wij hebben enkele leuke stadjes in Nederland op een rij gezet om te bezoeken of om wellicht te gaan wonen.

Onze favoriete leuke stadjes Nederland

 • Hattem, Gelderland
  Een hanzestadje langs de Ijssel, dichtbij Zwolle. Een levendig stadje met een monumentale sfeer en een prachtige omgeving. De perfecte uitvalsbasis om te wonen als je in Zwolle of omgeving werkt, maar ook Utrecht (1 uur) en Amsterdam (1 uur 15 min) zijn dichterbij dan je denkt. Bovendien is er genoeg te doen zoals shoppen in de leuke boetiekjes van de hoofdstraat. Het heeft een mooi dorpsplein waar je lekker in de zon koffie kunt drinken. Het Nederlands bakkerijmuseum is een van de trekpleisters en klompvaren is bijna tot een sport verheven. 
leuke stadjes nederland hattem
leuke stadjes nederland hattem
 • Zutphen, Gelderland
  Groene hofjes midden in het centrum van deze kleurrijke eeuwenoude stad. Heerlijk voor een weekend weg of een bezoek aan Musea Zutphen en Walburgiskerk. Pak een terrasje en kijk uit over de IJssel. Ook om te wonen is dit een van de leukste stadjes van Nederland. Lokale producten maar ook werelds eten zijn belangrijk voor het culinaire leven in Zutphen. Leuke concept stores en boetiekjes. Zutphen blijft verbazen.
  Meer over Zutphen
leuke stadjes nederland zutphen
gezellige stadjes nederland zutphen
 • Oudewater, Utrecht
  Ook oudewater is een leuk stadje aan het water, maar dit keer geen Hanzestad. Het ligt aan het riviertje de lange Linschoten in de Hollandse Ijssel. Het is de oudste stad in het Groene hart. Het stadje staat vooral bekend om de heksenwaag. Vroeger werden vermeende heksen hier gewogen om te kijken of ze heks waren of niet. Tegenwoordig krijg je na weging een certificaat die je vrijwaart van heksenbeschuldigingen. Proef de sfeer van dit eeuwenoude pittoreske stadje en wellicht blijf je wel voor altijd plakken in dit leuke stadje in het Groene hart.

Andere leuke stadjes om te wonen of te bezoeken in Nederland:

 

Naarden, Utrecht

Naarden is de oudste vestingstad van ‘t Gooi en staat bekend om het Nederlands Vestingmuseum. Leer meer over de veelbewogen geschiedenis van Naarden in het museum en bezoek het prachtige stadhuis uit 1601. Het stadhuis is een typisch voorbeeld van de Hollandse Renaissancebouw. Daarnaast is het ook leuk om de kerktoren te beklimmen, het Weegschaalmuseum te bezoeken of een stadswandeling te maken. Plof daarna lekker neer op een van de vele gezellige terrasjes.

Woerden, Utrecht

Woerden is een oud Romeins gezellig stadje en ligt in het oosten van het Groene Hart. Dwaal over de vestingmuren en breng een bezoekje aan Kasteel Woerden. Vanaf heel vroeger worden er al boerenmarkten georganiseerd met verse producten uit de buurt. Deze markt is tot op de dag van vandaag nog steeds te bezoeken. Bezoek de Streekmarkt en de Kaasmarkt, en voor de echte kaasliefhebbers kun je een bezoekje brengen aan het Kaaspakhuis. Daarnaast worden er in de zomer diverse festivals georganiseerd. Een super leuk stadje aan het water om te bezoeken én om te wonen!

Deventer, Overijssel

Een van de leukste stadjes in Nederland is toch wel Deventer. Deze oude stad heeft een gezellig stadsplein genaamd de Brink met allemaal horecagelegenheden, een bruisende binnenstad en het mooie uitzicht op de Ijssel. Ga winkelen in de middeleeuwse straatjes, doe een stadswandeling, ga varen over de Ijssel of ga kanoën door de verschillende natuurgebieden in de buurt. Er is genoeg te beleven in Deventer!

Diepenheim, Overijssel

Op zoek naar veel kunst en geschiedenis? Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar Diepenheim is een super gezellig stadje! Het staat bekend om de (beeldende) kunst, kastelen en havezaten met in stijl aangelegde parken en tuinen. Diepenheim behoort tot een van de acht middeleeuwse steden van Twente. Leuke bezienswaardigheden zijn de zes kastelen en havezaten, watermolen Den Haller, het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis en de tuinen van ‘t Warmelo. Het is een walhalla voor echte kunstliefhebbers, zo zijn er verschillende galeries en ateliers te bezoeken. Waan je terug in de tijd in dit leuke stadje!

Bourtange, Groningen

Dit vestingstadje staat bekend om zijn prachtige vorm, want vanaf bovenaf gezien is het een grote ster. Het ligt vlakbij de Duitse grens in het prachtige Westerwolde. Waan jezelf eeuwen terug in de tijd en bezoek de verschillende bezienswaardigheden zoals de kanonnen, officiershuizen, de soldatenbarakken, de secreten (toiletten van vroeger) en de kruithuizen. Je vindt de officiershuizen op het eeuwenoude marktplein, waar ook alle straten naartoe leiden. Daarnaast zijn er ook verschillende musea te bezoeken zoals Terra Mora waar je zelfs kunt schieten met kanonnen en musketten! Genoeg te beleven in dit eeuwenoude stadje dus.

Nog meer GEZELLIGE stadjes in Nederland

Nederland kent ontelbaar leuke en gezellige stadjes en daarom is het onmogelijk om ze allemaal uitgebreid te benoemen. Maar mocht je nog meer inspiratie zoeken bekijk dan ook deze gezellige stadjes eens: 

 • Ommen in Overijssel 
 • Culemborg in Gelderland
 • Lochem in Gelderland
 • Doesburg in Gelderland
 • Brielle in Zuid-Holland
 • Enkhuizen in Noord-Holland
 • Sneek in Friesland
 • Wijk bij Duurstede in Utrecht
 • Gorinchem in Zuid-Holland

Wil je graag hulp bij het vinden van jouw droomplek? Plan dan een gratis intake in!