fbpx

De stad is leuk, maar je zou weleens willen weten of ergens anders wonen jou meer rust kan geven. En meer ruimte voor jezelf en je kinderen, misschien komen ze wel beter tot hun recht in een dorp? Je droomt al van de knisperende open haard, een grote tuin of de buitenkeuken. 

Zelf, ben ik ook van de stad naar een dorp verhuisd en ik heb geen moment spijt gehad. En ja, bij ons knispert de haard en eten we in de zomer elke dag buiten. Het is heerlijk maar je moet wel weten waar je wilt wonen. Wil je in een leuk dorpje wonen of toch liever in een kleine stad?

Er zijn talloze leuke dorpjes in Nederland waar je je helemaal op je plek kunt voelen. Wij zetten graag de leukste dorpjes voor je op een rij.

leuke dorpjes nederland om te wonen

10x leuke dorpjes in Nederland om te wonen

Leuke dorpjes in Gelderland

Beusichem

Op zoek naar een mooie plek omringd door natuur in de Gelderse Betuwe? Beusichem is omringd door groen en ligt aan de Lek en bij recreatieplas de Meent waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Het dorpje ligt op minder dan 10 minuten rijden van Culemborg af maar heeft genoeg horecagelegenheden, winkeltjes en een charmant marktplein. Genoeg te beleven dus! En een leuk uitje als je hier woont is om de pont naar Wijk bij Duurstede nemen. 

Oosterbeek

In gemeente Renkum vind je Oosterbeek, een dorp in een prachtige bosrijke omgeving en een rijke historie. Je kunt er goed winkelen, er zijn namelijk zo’n honderd winkels te bezoeken en heeft verschillende trekpleisters waaronder de Airborne Wandeltocht. Deze tocht trekt ieder jaar meer dan 45.000 bezoekers. Oosterbeek heeft een mooie omgeving om te wandelen en te fietsen en voor kunst en cultuur ben je er op de juiste plek. De omgeving was een grote inspiratie voor kunstschilders uit de 19e eeuw. Er valt genoeg te beleven in Oosterbeek en er zijn diverse supermarkten te vinden. Alles is lekker dichtbij huis en de charmante stad Arnhem is op fietsafstand. 

Gorssel

Een ander dorp omringd door natuur is Gorssel. Wandel of fiets door de prachtige omgeving van uiterwaarden, bossen en heide. In het dorp zijn leuke restaurantjes en winkels te vinden en staat het MORE museum; de grootste collectie van Nederlands realistische kunst. Het is ook mogelijk om te kanoën of te klimmen in het klimbos. Ook voor een mooie wandeling kun je de verschillende tuinen bezoeken zoals de Alpinetuin of Theetuin Kamperfoelie. Op slechts 5 kilometer vind je de hanzesteden Deventer en Zutphen.  

Leuke dorpjes in Zuid-Holland

Warmond

Het prachtige authentieke dorp Warmond ligt gevestigd in de Duin en Bollenstreek. Er zijn veel mooie gebouwen en panden uit voorgaande eeuwen te bezoeken. Denk aan landgoederen, herbergen, kerken, ruïnes uit de Tweede Wereldoorlog, het oude raadhuis en het kasteel Huys te Warmont. Warmond ligt in een mooie omgeving met water en oude bossen waar veel te beleven is. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen, suppen of kanoën of breng een bezoekje aan de duinen en het strand. Wonen in Warmond is alles behalve saai en wie weet wel jouw droomplek!

Maasland

Dit schilderachtige dorpje lag vroeger op een drukke handelsroute. In het oude centrum van Maasland staat een 14e-eeuwse oude kerk waardoor het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Het Commandeurshof wat vroeger een gebouwencomplex van de ridders van de Duitse Orde was, laat zien hoe belangrijk de locatie van Maasland was. Bezoek museum De Schilpen of plof neer op een terrasje. Leuk feitje: de inwoners van Maasland worden ook wel Spreeuwen genoemd.

leuke dorpjes nederland maasland

Leuke dorpjes in andere delen van Nederland

Twello, Overijssel

In gemeente Voorst ligt het dorpje Twello. Er zijn veel diverse winkeltjes te vinden in het centrum, waaronder modieuze boetiekjes en cadeauwinkels. Ook zijn er gezellige terrasjes om heerlijk tot rust te komen na een dagje winkelen. Op vrijdagmiddag is er een weekmarkt voor verse streekproducten. In 2008 werd de weekmarkt zelfs benoemd tot Beste Markt Van Nederland. In de omgeving vind je de Ijsselvallei, een prachtig natuurgebied waar je lekker kunt wandelen en fietsen. 

Zuidlaren, Drenthe

Tussen Assen en Groningen ligt het dorpje Zuidlaren. Je vindt er het Molenmuseum, veelzijdig speelpark Sprookjeshof en het subtropisch zwemparadijs Aqualaren. Het dorp staat bekend om Berend Botje en noemt zichzelf het groenste dorp van Europa. Ga eropuit door te wandelen, fietsen of bezoek het verzetsmonument of de Joodse begraafplaats. In het centrum zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Ga in de omgeving bevers spotten of ga zeilen op het Zuidlaardermeer. Een heerlijk dorpje als je van water en natuur houdt!

Driebergen-rijsenburg, Utrecht

Gelegen op de heuvelrug vind je Driebergen-rijsenburg. Een historisch dorpje met veel mooie bezienswaardigheden in de buurt. Ga bijvoorbeeld naar de heidetuin, bezoek landgoed Kraaybeekerhof of het kasteel Sterkenburg. Het dorpje ligt in de rustige omgeving van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei wat een prachtige omgeving is om te wandelen of te fietsen. Daarnaast zijn er genoeg winkels en horecagelegenheden in Driebergen-rijsenburg. 

Bergen, Noord-Holland

In gemeente Bergen vind je een mix van archeologie, monumenten en cultureel erfgoed. Het wordt ook wel de kunstenaarsdorp aan zee genoemd en is een pittoresk dorpje waar kunst, cultuur en natuur samenkomen. In het centrum staat een ruïne kerk met daaromheen gezellige terrasjes en restaurants en boetiekjes. Er is genoeg te doen in Bergen zelf en omstreken. Wil je dichtbij het strand wonen en heb je een (heel) ruim woonbudget dan is Bergen de plek voor jou!

Oisterwijk, Noord-Brabant

In het gezellige Brabant ligt het kleine dorpje Oisterwijk. Het is onderdeel van dorpskernen Moergestel, Haaren en Heukelom en ligt in een mooie groene omgeving. Oisterwijk heeft een historisch centrum met winkels en kent een bourgondische gezelligheid. Maak een mooie wandeling of fietstocht door de prachtige omgeving, in de grote bossen of langs de vele vennen. In 2020 werd Oisterwijk bekroond tot een van de mooiste dorpen van Nederland. Daar wil je toch wonen?

Wil je graag naar een van deze leuke dorpjes in Nederland verhuizen maar je weet niet waar je moet beginnen? Ik help je graag om jouw droomplek te vinden. Plan een gratis kennismakingsgesprek in en laten we die droomplek vinden!