fbpx

Er zijn de afgelopen maanden veel veranderingen geweest in de huizenmarkt. Wat betekent dat voor jou als koper?

Ik heb de grootste veranderingen op een rij gezet zodat jij kunt beslissen of dit het juiste moment is om een huis te kopen. 

De huizenmarkt van dit moment

 • Inflatie & Rente

  We hebben te maken met een enorme hoge inflatie en de rente voor hypotheken is in een half jaar tijd 2,5x zo hoog geworden. Eind 2021 kon je nog een huis kopen met een hypotheek met een rente van minder dan 2%. Nu in november 2022 betaal je ongeveer 5%!

  Veel hogere maandlasten dus en je kunt daardoor minder hypotheek krijgen. De betaalbaarheid van woningen is dus drastisch afgenomen en kopers hebben lagere budgetten.

 • Huizen prijzen

  Door die hogere rente, de onzekerheid van de wereld en de energiecrisis, zijn er minder kopers op de markt. Er zijn mensen die nu liever niet (willen/kunnen) verhuizen. Er zijn kopers afgevallen doordat hun nieuwe huis niet meer betaalbaar is. En dat zie je terug in het aantal potentiele kopers én in de huizen prijzen. De prijzen van woningen zijn in augustus, september en oktober gedaald. (let op dit is wel een relatieve daling, want gemiddeld zijn deze nog niet lager dan een jaar eerder).

  Woningen worden nu iets minder hoog in de markt gezet, er worden prijsverlagingen door gevoerd en er wordt voor meer woningen onderhandeld over de verkoopprijs. Er gebeurt dus echt wel wat met die prijzen, maar het gaat niet super snel naar beneden. De vraag is natuurlijk wat de rente in 2023 gaat doen en of de prijzen nog verder zullen dalen. 

 • Kopers keuze

  Voor de kopers die nu op de markt overblijven, is er dus minder concurrentie, de prijzen zijn (iets) lager en er is (veel) meer keuze. Huizen staan langer te koop, er is (vaak) onderhandelingsruimte en je hebt als koper weer iets te zeggen over wanneer je wilt komen kijken (ook wel lekker ;-).

  Toch moet je er wel rekening mee blijven houden dat er een woningtekort is en dat huizen dus schaars zijn. Zeker de bijzondere huizen op mooie plekjes blijven gewild. En ook nu komt het nog voor dat huizen bezichtigd worden met een open dag en verkocht worden op inschrijving.

 • Eerst verkopen?

  Dat is nu weer een actuele vraag. Ga je eerst verkopen? Of zoek je eerst een nieuw huis en houd je er rekening mee dat je misschien (tijdelijk) 2 huizen hebt?

  Het antwoord op deze vraag is heel persoonlijk en hangt af van hoe risico-avers je bent. Het hangt af van wat voor soort huis je zoekt (hoe bijzonder is dat plekje dat je zoekt?). En het hangt af van waar je nu woont. Heb je een mogelijkheid om tussentijdse woonruimte te vinden, hoe flexibel ben je en wat is je financiele draagkracht voor dubbele lasten?

  Van verkoop makelaars hoor ik al wel dat de voorwaarde “verkoop eigen woning” weer vaker genoemd wordt bij het doen van een bod. (ik ben zelf niet zo’n voorstander van die voorwaarde, maar dat is input voor een andere blog ;-). Kopers zijn er in ieder geval dus weer mee bezig.

 • Dus… is dit het juiste moment om een huis te kopen?

  Het kan voor jou het juiste moment zijn om een huis te kopen. Het is dan wel belangrijk dat je weet waar je aan begint.

  Als je echt op zoek bent naar een nieuw huis en ook nu nog wilt verhuizen (bijvoorbeeld omdat je met je gezin groter wilt wonen of je huidige plek niet meer past). Als je je financiele mogelijkheden goed in kaart hebt gebracht ( met de recente cijfers) én je houdt rekening met een nieuw energiecontract met hoge prijzen. Dan heb je je huiswerk goed gedaan en stap je realistisch de kopersmarkt in. En dan is het een heel goed idee want dan zijn er op deze huizenmarkt juist heel veel kansen voor je.

  Kijk dus goed naar alle financiele zaken, stel je budget eventueel bij en ga op zoek naar jouw mooie droomhuis. Want juist nu komen er echt pareltjes voorbij.

Meer informatie?

 Wil je meer informatie over het kopen van een huis en wat er allemaal bij komt kijken? Of wil je dat ik mee denk over jouw persoonlijke situatie over de vraag of dit het juiste moment is om een huis te kopen. Dan spreek ik je graag. Je kunt gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen.